Hoe hoog kan een resolutie zijn om nog nuttig te zijn?

By 17 november 2016 januari 11th, 2018 Web nieuws
Apple

Apple introduceerde een resolutie van ´n 5K-scherm, ondersteuning voor 4K komt langzaam op gang en er is zelfs een 8K-specificatie voor Ultra High Definition. Maar de webwereld blijft grotendeels achter (HD-content is nog vaak op 720p, 4K’s 2160p blijft nog wel even uit) dus wat kun je met 4K, laat staan 8K?

Voor een scherm van 40 inch (een diagonaal van iets meer dan een meter, vandaag de dag een redelijke standaardmaat) zit je met 4K (3840 x 2160) op ongeveer 110 pixels op een oppervlakte van een inch. Dat is een pixeldichtheid die gelijk staat aan veel smartphones omstreeks 2011/2012. Kortom, ook nog redelijk scherp als je ogen zich op een halve meter afstand bevinden van het beeld (resolutie).

Qua resolutie zijn we het maximale van wat we eigenlijk nodig hebben voor televisies allang gepasseerd, maar nieuwe generaties voegen meer toe dan alleen scherpte. Puur qua pixels maakt het voor het oog niet meer uit, tenzij je oncomfortabel dicht bij het toestel gaat zitten of als je een enorm apparaat hebt (bijvoorbeeld de gebolde koepels in een planetarium die graag voor 8K Full Dome gaan). Dan zou je individuele pixels nog wel kunnen onderscheiden en voegen meer pixels op dezelfde oppervlaktegrootte meer toe.

Waarneembare kleurverbeteringen

Waarom zijn we dan nog ook na 1080p – wat al bijzonder scherp is – nog geïnteresseerd in schermen met hogere resoluties als 4K, 5K en 8K? Kijk eens bijvoorbeeld naar dit interessante betoog dat 1080p eigenlijk genoeg is. De conclusie is daar dat 4K niets meer toevoegt en niet zal aanslaan bij een breed publiek, maar dat onderschat waarschijnlijk de kracht van marketing en het smijten met appetijtelijke getallen.

Los van het marketingverhaal – het is mooi als je een apparaat kunt verkopen die met een rake toevoeging ‘nieuw en beter’ schreeuwt – heeft de pixelrace vooral te maken met andere verbeteringen die worden geïntroduceerd met opvolgende generaties. Nieuwe ontwikkelingen voor de weergave van kleurbereik (HDR-kleuren bijvoorbeeld) en kleurdiepte verschijnen in 4K-toestellen, wat wél een toevoeging is voor hoe we het beeld ervaren, terwijl resolutie alleen weinig meer betekent.

Wanneer wel hogere resolutie?

Verder is een ultrahoge resolutie prettig voor grotere schermen waar je dicht op zit, zoals de monitoren van gamers of het beeldscherm van een high-end laptop. Je kunt je afvragen of 4K hier niet ook al ruim voldoende voor is; je gaat immers niet op een halve meter voor een scherm met een beelddiagonaal van meer dan een meter zitten, omdat je anders constant je hoofd zou moeten bewegen.

Voor enorme schermen, als in het eerder genoemde plafond van een planetarium, is een eveneens enorme resoultie ook wenselijk. En letterlijk vlak voor je ogen, bijvoorbeeld met een VR-bril, voegen resolutieverbeteringen nog iets toe.

Armoedige ondersteuning

Verder is een hoge resolutie mooi, maar er is nog bitter weinig ondersteuning. De nieuwe versie van de Playstation 4 ondersteunt bijvoorbeeld 4K-gaming, maar de meeste webcontent streamt HD op 720p (diverse prominente hebben nog niet eens een HD-stream), een streamingdienst als Netflix via de pc op 1080p (als je tenminste geen Chrome of Firefox gebruikt). 1080p is voor veel webcontent (los van bijvoorbeeld 4K-streams voor een smart-tv) nog een brug te ver, brede 4K-ondersteuning zal ook nog wel enkele jaren duren.

Dus een 8K-televisie, die op den duur ongetwijfeld wordt geïntroduceerd omdat 8K nou eenmaal nóg beter klinkt dan 4K, laat voorlopig nog even op zich wachten – en dat is geen probleem.

Bron: Computerworld.nl