Materialpalette – Kleurenpalet

By 27 mei 2016 januari 11th, 2018 Concept creatie
materialpalette

De keuze van een kleurenpalet is een van de belangrijkste keuzes die je kunt maken bij het ontwerpen van een website. Kleuren ondersteunen bij uitstek het gevoel dat een bezoeker aan je website krijgt.

Bij de kleur rood denkt men aan gevaar. Groen staat voor goed. Enkele associaties die iedereen kent. Echter kleuren en hun betekenissen verschillen per plaats, tijd en cultuur. Gebruik je de verkeerde kleuren, of de verkeerde combinatie van kleuren, dan kan dit ervoor zorgen dat je die bezoekers wegjaagt.

Stem daarbij ook altijd de kleur af op het publiek dat de site moet gaan bezoeken. Een subtiele aanpassing van je palet kan gelijk grote gevolgen hebben.

Groen

De tweede meest favoriete kleur. Een van de meest opvallende kleuren in de natuur. associaties: vrede, natuur, kalmerend, echter door de overheid ook de kleur voor ziekte, medicijnen.

Oranje

Een kleur die dicht bij rood ligt. Echter meestal met sterk positieve of negatieve associaties. associaties: feest, vreugde, koninklijk huis, waarschuwing (oranje licht, etc.)

Paars

Paars is de balans tussen rood en blauw; het combineert de stimulatie van rood en de kalmte van blauw. associaties: spiritualiteit, rijkdom, verfijning, creativiteit.

Rood

Rood is de meest persoonlijke kleur. Rood trekt attentie en laat mensen direct focussen. Daarnaast is het een zeer energieke kleur. associaties: liefde, warmte, stimulatie, gevaar.

Wit

Wit is de meest zuivere kleur. Witte producten zijn daardoor ook een van de meest moeilijke om schoon te houden. associaties: onschuldigheid, helderheid, leegte.

Bronmaterialpalette