Mobiel internet kan een derde sneller

mobiel-internet-derde-sneller

Ons geduld wordt bij mobiel internetten, als het goed is, binnenkort een stuk minder op de proef gesteld. Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkelt die de laadtijd van webpagina’s met 34 procent bekort.

Die versnelling bereiken de wetenschappers van het MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) en Harvard door te snijden in het aantal keren dat een browser contact moet leggen met de server die de pagina serveert.

Het idee klinkt simpel. Door de browser als eerste een overzicht van alle objecten op een pagina en hun samenhang te laten zien, kan die de objecten veel effectiever ophalen. De noodzaak om een object eerst te ‘bekijken’ voordat duidelijk wordt of een eventuele vervolgactie nodig is, wordt daarmee geëlimineerd. De onderzoekers noemen zelf als voorbeeld JavaScripts die pas bij uitvoering kenbaar maken dat er nog plaatjes opgehaald en weergegeven moeten worden.

Netwerkvertraging verminderd

De winst zit in het tegengaan van de vertraging die het netwerk veroorzaakt. Het ophalen van data via het mobiele netwerk kost per keer makkelijk 100 milliseconde. En dat kan aardig optellen, naarmate de browser vaker pas na downloaden constateert dat een object nog een vervolg-download veronderstelt. Zeker nu webpagina’s beginnen op te zwellen tot duizenden objecten. Wanneer vooraf bekend is welke objecten met elkaar samenhangen, kan daarop zoveel bespaard worden dat webpagina’s 34 procent sneller laden.

Het Polaris gedoopte systeem is geïmplementeerd in Javascript en is daardoor niet afhankelijk van een specifiek type browser. In principe hoeft het systeem alleen geïmplementeerd te worden op de servers van de site. Maar er zou wel extra winst te behalen zijn wanneer Polaris ook geïntegreerd zou worden in de browsers, stellen de wetenschappers.

BronAutomatiseringgids