Open source-oplossingen met WordPress

By 7 maart 2016 januari 11th, 2018 Concept creatie, Wordpress
Open source-oplossingen

Open source-oplossingen spelen ook op het gebied van CSM een grote rol. Economisch gezien zijn ze aantrekkelijk omdat je er geen licentiekosten voor hoeft te betalen. Bovendien is menig CMS qua technische ontwikkeling behoorlijk up-to-date. Open source-communities delen actief professionele kennis en daardoor worden de open source-varianten almaar populairder. Het aantal open source-CMS-oplossingen ligt tussen de 200 en 300 systemen, rekening houdend met alle script- en programmeertalen zoals Java, Perl, Python en PHP. Dat is nogal wat.

Makkelijker kiezen met open source-oplossingen met WordPress

Met deze hoeveelheid aan producten is het haast onmogelijk om zelfstandig een keuze te maken voor het juiste CMS. Het vergelijken van de verschillende contentmanagementsystemen is vanwege de veelvoud aan functies omslachtig. Zeker als je bedenkt dat ze moeten passen bij de bedrijfsdoelen en -processen. Daarom dit artikel. In principe kun je contentmanagementsystemen in de volgende toepassingsgebieden indelen.

Web-contentmanagement

Web content management systemen worden gebruikt voor het gezamenlijk opstellen, bewerken, onderhouden en publiceren van websites en inhoud (teksten, afbeeldingen, multimedia). Het publiceren van nieuws, de beschikbaarheid van full-text search, uitgebreid rechtenbeheer en een meertalige omzetting vormen vaak een standaard.

Blog publishing/news

Systemen die blogs kunnen opstellen, moeten beschikken over een artikelopmaakfunctionaliteit, categorieën, logische structuren, een publicatieplanningssysteem en diverse web 2.0-functies. Veel inhoud met sociale interactie-mogelijkheden van de lezers, bijvoorbeeld de optie om commentaar te geven, zijn onontbeerlijk voor een succesvolle presentatie in het internet.

Social publishing/community’s

Bij social publishing ligt de focus op de ontwikkeling van web community’s waarin er meer nodig is dan alleen de standaardfuncties. De communityleden kunnen samen inhoud opstellen (User Generated Content) en hierover binnen forums discussiëren, samen van commentaar voorzien, waarderen en aanvullen. Het basissysteem is modulair opgebouwd en kan naar wens met andere web 2.0-functies uitgebreid worden.

WordPress

WordPress is officieel ontstaan uit de ontwikkeling van het systeem b2/cafeblog. Na slechts enkele maanden ontwikkelen was in 2003 met versie 0.7 de eerste publicatie van ontwikkelaars Matt Mullenweg en Mike Little klaar en werd WordPress officieel gelanceerd. Sindsdien zijn er veel functies toegevoegd. De WordPress community is een van de grootste op het gebied van CMS. In 2007 en 2009 won WordPress de Open Source CMS Award en in 2010 de Open Source Award.

Feiten

De hoge mate van bekendheid van WordPress weerspiegelt zich in de negen miljoen downloads en meer dan 18.000 uitbreidingen. Daarnaast heeft de gebruiker de keuze uit meer dan 14.000 gratis designindelingen (thema´s). De verschillende fora groeien almaar. Steeds meer leden delen tegenwoordig hun uitbreidingen, problemen en oplossingen met elkaar. Volgens Statista domineert WordPress de CMS-markt met een aandeel van bijna 60% (stand per oktober 2015).

Systeem

Het werd in 2004 onder de GPL gepubliceerd. De huidige versie 4.3.1 is gebaseerd op PHP vanaf versie 5.2.4 en vereist een MySQL-databank vanaf versie 5.0.

Voordelen

De populaire ‘vijf-minuten-installatie’ van WordPress en de zeer bedieningsvriendelijke administrator-interface hebben voor een groot deel bijgedragen aan de sterke uitbreiding van het systeem. Daarbij komt de eenvoudige integratie van extensies, plug-ins, de verschillende gratis thema´s en de praktische actualisatie met één druk op de knop. Zoekmachinevriendelijke URL´s (real URL’s) kunnen worden ingericht zonder de installatie van uitbreidingen. Extra uitbreidingen bieden een oplossing voor elk gewenst SEO-verzoek.

Een grote community en een goede documentatie maken het pakket compleet. De vele toepassingsgebieden van WordPress.com-apps zijn het unieke aan dit CMS. Zij zijn bijvoorbeeld beschikbaar als blog-reader voor Windows 10, publicatie- en beheertools voor alle mobiele devices maar ook als browseruitbreiding en desktoptoepassingen. Daarmee is WordPress niet alleen beperkt tot de thuiscomputer.

Nadelen

Functies van grotere portals, zoals meertalige sites, worden alleen ondersteund met een plug-in. Zij zijn daardoor omslachtig in het gebruik en niet zo intuïtief als je van WordPress gewend bent. Zo is het ook met de werking voor multi-domeinen. Deze wordt over het algemeen voor subdomeinen, subdirectories en voor gedeelde domeinen geleverd, maar is niet praktisch in het gebruik. Het inrichten van rollen en rechten wordt tot op zekere hoogte door WordPress ondersteund, maar kan naar wens uitgebreid worden door gebruik van plug-ins.

Conclusie

WordPress is de optimale keuze voor alle blogging- of nieuwsportals met relatief eenvoudige websitestructuren. Voor kleinere sites kan WordPress ook als CMS-oplossing ingezet worden.

Bron: Webwereld