Versnelde Mobile Pages (AMP)

By 27 juni 2016 januari 11th, 2018 AMP Accelerated Mobile Pages, Web nieuws
Versnelde Mobile Pages

Voor velen is het lezen op het mobiele web is een traag, onhandig en frustrerende ervaring, maar het hoeft niet zo te zijn. De versnelde Mobile Pages (AMP) Project is een open source-initiatief dat uitgevers mobiel geoptimaliseerde inhoud laat zien.

Versnelde Mobile Pages (AMP) Project

AMP HTML is een nieuwe manier om webpagina’s te maken en geoptimaliseerd zijn om direct te laden op mobiele apparaten van gebruikers zoals tablets en smartphones. Het is ontworpen om slimme caching, voorspelbare prestaties en mooi mobiele content te ondersteunen. Sinds AMP HTML is gebouwd op de bestaande web-technologieën, en niet een template-gebaseerd systeem. Uitgevers blijven hun eigen inhoud hosten, te innoveren op hun gebruikerservaringen, en flexibel te integreren op hun bedrijfsmodellen. Allemaal binnen een technische architectuur geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties.

AMP HTML omarmt het open web, dus je kunt er zeker van zijn dat uw inhoud wordt weergegeven correct in alle moderne browsers en apps. Pagina’s worden normaal gesproken gepubliceerd op uw site, met behulp van standaard gereedschap, en worden versneld via caches gemaakt door Google en anderen.

Voor WordPress-websites zijn er momenteel meerdere manieren om met AMP te beginnen. Je hoeft gelukkig niet iedere pagina of ieder bericht twee keer aan te maken. Er zijn namelijk plugins die automatisch een AMP-versie van iedere pagina maken.

WordPress Accelerated Mobile Pages

De plugin AMP is (mede) ontwikkeld door Automattic, het bedrijf achter WordPress. Deze plugin werkt helaas alleen nog voor berichten op je WordPress-website, en dus niet voor pagina’s. Zodra je de plugin activeert wordt er voor ieder bericht op je WordPress-website automatisch een AMP-versie klaargezet, die je kunt bereiken door /amp/ achter de URL te plakken. Ook voegt de plugin een stukje code aan je pagina toe om aan zoekmachines te laten weten dat er een AMP-versie van deze pagina is. Een zoekmachine zoals Google kan er dan voor kiezen om mobiele bezoekers naar deze versie te sturen in plaats van de normale pagina.