Skip to main content

Waarschuwing voor valse Webwinkels/ Webshops – Oplichters

Oplichters

Oplichters hebben valse webwinkels klaargezet voor de sinterklaasinkopen en koopjesdag Black Friday, aanstaande vrijdag. Dat vermoedt de politie. Het aantal aangiften van online fraude blijft maar stijgen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart zijn er extra veel mensen die hun aankopen online doen. Dat merkt ook de politie: het aantal aangiften tegen malafide webwinkels is al bijna verdubbeld van 7400 vorig jaar naar ruim 13.000 tot nu toe dit jaar.

Bron: https://nos.nl/artikel/2357984-waarschuwing-voor-valse-webshops-oplichters-hebben-nepsites-al-klaarstaan.html

Checklist nepwebwinkel herkennen

Hoe herken je zelf een nepwebshop? Met deze aandachtspunten kom je een heel eind.

1 Check de naam van de website in de adresbalk
2 Product of merk in webadres
3 Algemeen logo
4 Opletten bij merkkleding en schoenen
5 Hoge kortingen en alles op voorraad
6 Taalfouten
7 Geen contactgegevens
8 Account verplicht en betalen met creditcard
9 Keurmerken ontbreken

Online Veiligheid – Oplichters

We gebruiken iedere dag internet via onze smartphone, tablet en pc. Maar ook steeds meer met andere ‘slimme’ apparaten. En we kunnen niet meer zonder. Deze afhankelijkheid zorgt ook voor risico’s.

Opgelicht via een nepwebwinkel, wat nu?

  • Doe aangifte bij de politie. De kans dat de politie de daders pakt is klein. Maar alleen bij aangiften kan de politie de website uit de lucht laten halen om toekomstige oplichting – oplichters te voorkomen.
  • Probeer het geld terug te krijgen van de creditcardmaatschappij. Download het formulier dat het beste past bij jouw situatie en vul dit in. Met deze melding kunnen ook toekomstige betalingen aan deze verkoper worden geblokkeerd. American Express-houder? 
  • Hou de creditcardafschriften in de gaten, want soms worden creditcardgegevens misbruikt om daar later aankopen mee te doen.
  • Geef deze site ook door aan de ‘registrar’. Die kan de site dan uit de lucht halen. Veel voorkomende registrars van nepsites: 

Bron: https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/nep-webwinkels